tisdag, december 13, 2011

Lucka fjorton, smygtidigt

Långgatan en fredag kväll. Då vet man var man bor sa Per Zetterkvist en gång när jag skulle hämta Tua en fredagskvällLånggatan är Edsbyns paradgata. Det är även Edsbyns typ enda gata. Den börjar vid gamla järnvägsstationen.
Så låt oss vandra du och jag kära läsare genom ett edsbyn fullt av dag. Det är inte målet som gör resan värd osv ja kan dra mer boyereferenser, men jag har ingen lust.

Kvarteret bagaren ligger vid starten, det är gula "höghus" två våningar. Mitt emot ligger Stadshotellet som serverar lunch och har dans på trettondagen. När vi sedan, mätta och belåtna, fortsätter kan man handla skor och hälsokost på Centrumhuset. en och annan blomma får man också plats med. Kaffe serveras på EDA Café Centrum, kinamat kan beställas.

Konsum är affären som möter oss sen. Konsum har konsumtanter och säljer allt den moderne ungkarlen behöver, bredvid konsum finns Kafe Rost och Camillas Corner, mitt emot Kafe Rost en pizzeria.
Edmarkshuset är typ nedlagt.
Efter det en pizzeria, den heter bolaget och ligger i systemets gamla lokaler.
Efter bolaget ligger Nordea och Bolaget, ICA möter oss sen som en värdemätare på ditt tålamod.
Byns enda rondell skiljer Ica-delen av edsbyn från Kommmunhusdelen.Mitt emot ICA ligger (tro det eller ej) EN PIZZERIA! efter kommunhuset ligger Skidan med sina "höghus" Efter skidan en styck bro med en fontän, inte i bron utan i vattnet som omger bron.

Direkt efter bron finns en pizzeria, den heter bandy, mitt emot bandy finns bibblan.
Jankens frisörsalong och Helens leksaksbutik finns som rekreation. Sen kommer Pelles, väl värt en egen lucka. Mitt emot Pelles ligger Brokiosken, dom har ATG och Svenska Spel.  Aefabs kontor, trekanten med sina "höghus", en pizzeria, lite villor, sen är man framme vid norra torget.
Där tar Långgatan slut, så även Edsbyn, men det finns ännu en pizzeria, Lilla Huset

Så ser edsbyn ut. typ, det är inte den vackraste paradgatan i världen men den duger för mig.

5 kommentarer:

Anonym sa...

"åh du hittar nästan överallt men edsbyn har blivit kallt

Anonym sa...

erik

Anonym sa...

snälla Johannes, du glömde ju Söderlunds färg mellan bibblan och Brokiosken mittemot Jankens!

bemmy sa...

Jaha, innebär det att det inte FINNS något Systembolag i Byn?

Konungen sa...

bolaget ligger bredvid bolaget