tisdag, november 08, 2011

Wallraff

Mannen som fick mig att bli politiskt medveten; Gunther Wallraff, har gett ut ännu en bok. en reportageserie där han bland annat spelar hemlös i Tyskland, o vilket Tyskland han beskriver.
Fy bubblan.
Min första upplevelse av Günther Wallraff var hans bok "längst där nere" som kom på tidigt åttiotal. Wallraff hade klätt ut sig till turk och arbetade inom bland annat gruvindustrin. Han beskrev en verklighet som då var hemsk. Gästarbetare utnyttjades. Då 1984 var det fortfarande chockerande att monopolkapitalister utnyttjade folk.
Det är det ju inte längre

Innan den boken gav han ut en reportageserie som heter 13 icke önskvärda reportage. I boken beskriver han Tyskland på sjuttiotalet, eller västtyskland som det då hette. det fanns förr i tiden, för unga läsare, en mur som delade Berlin, muren kallades Berlinmuren och Tyskland var två stater.
Skit samma, i ett reportage intervjuar han rika företagsledare som är oroliga för vänstern, det fanns en vänster förr.
Wallraffs förslag var att alla studenter som röstade på kommunisterna skulle ha en gul lapp på sina kläder där det stod K som i kommunist
Företagsledarna tyckte att detta var ett mkt bra förslag, men att det kanske kunde vara lite tidigt för ännu en tysk exkludering va människor. Dom ville dock gärna ha alla kommunister registrerade så att ingen fick jobb av misstag

Så var det då, det har bara blivit värre.
Läs boken.
Tror den heter Åtta rreportage den nya, finns i pocket och är som allt annat han gjort otroligt  läsvärd och otroligt bra.

För övrigt borde Anders Borg och hans gelikar läsa lite Wallraff, fast dom skulle väl inte bry sig

1 kommentar:

Anonym sa...

Skulle vilja Wallraffa olika vårdbolag...
K